Hitta kunder med internationell fackpress


by Johan Sjoberg, Technical Writer
July 14 2021

I facktidningarna samlas åsikter och fakta från en hel bransch. Det är här man får veta vad som händer på området.

Internationellt finns flera tusen specialtidskrifter, många av dem otroligt specialiserade på en smal nisch. Genom att identifiera de medier som är relevanta för ditt företag och ha kontakt med dessa kan du kommunicera med ett globalt kollektiv av specialister som är intresserade av just din produkt eller tjänst.

Tack vare en framgångsrik affärsmodell har dessa tidskrifter inte drabbats lika hårt av digitaliseringen som andra tryckta medier. De flesta har dessutom utvecklat digitala plattformar, vilket innebär ytterligare möjligheter för marknadsförare inom B2B att kommunicera med sina målgrupper.

Fördelen med att kommunicera via fackpressen är att ditt budskap får högre trovärdighet. Eftersom redaktören finns där som moderator vet mottagaren att innehållet har en hög kvalitet. Genom målmedveten research kan man ta reda på vilka facktidskrifter som är de tongivande inom den egna branschen och vilka ämnen som respektive medie fokuserar på.

Tidningarna är beroende av material utifrån, så om man har ett ämne att diskutera som är aktuellt och relevant så har man alla möjligheter att bli publicerad.

När man sedan skriver artikeln ser man till att man tillämpar sin vanliga sökordsoptimering, så att målgruppen kan hitta den på nätet. Google kommer sannolikt att bedöma facktidskriftens webbplats som en mera auktoritativ källa än din egen, så finns det alla möjligheter att få en hög rankning för artikeln. I de allra flesta fall kommer tidskriften sedan att länka till din webbplats, så att läsarna kan hitta dit.

Materialet som generas kan även användas för att skapa ett pressrum på er webbplats. Ditt pressrum bör ha två avdelningar – pressreleaser samt pressurklipp.

International trade press blog

Under “pressreleaser” samlas det material som skickats ut från företaget. Formellt sett är detta riktat till tidningsredaktionerna, men pressreleaser används lika ofta av användare som vill veta mer om en specifik produkt eller ett ämne. Materialet bör utformas med båda målgrupperna i åtanke. Ett regelbundet flöde av pressreleaser gör att webbplatsen tillförs nytt material och hålls uppdaterad, vilket ytterligare förbättrar sökmotorsoptimeringen.

Avdelningen “pressurklipp” innehåller länkar till det material som publicerats. Eftersom fackpressens webbplatser är auktoritativa källor så kommer även dessa länkar att förbättra sökmotorsoptimeringen.

Kontakta mig om du vill veta mer om PR i internationell fackpress.

Läs mer om hur fackpress passar in i en mix med digital B2B marknadsföring.