Webbplats


by Johan Sjoberg, Technical Writer
Feb 09 2017

Gör inte journalisternas besök på din hemsida krångligare än nödvändigt. Det skulle ju vara tråkigt om en journalist inte kunde hitta rätt information och därför valde att skriva om något annat företag istället.

Till att börja med, se till att ha en specifik sida för pressmaterial som är lätt att hitta till, inte gömd en nivå ned under “Om företaget”, eller i sidfoten bland ett dussintal andra länkar. Det är inga statshemligheter vi talar om, tvärtom vill vi att informationen ska komma ut.

Men är inte pressreleasen död? Kan man inte lika gärna ha en blogg? Nej, det kan man inte. Journalisten ska inte behöva leta igenom blogginlägg. Pressrummet ska göra aktuell information enkel att hitta. Framgångsrika företag har ett pressrum. En del coola uppstartsbolag nöjer sig med en blogg. Men om några år, om de är framgångsrika, kommer de att ha ett pressrum. Om du har något att berätta för media så behöver du ett pressrum. Det finns däremot inget som hindrar att du även delar pressreleaser på sociala medier.

Se till att sidan hålls uppdaterad. Det finns företag som tar månader på sig att ladda upp de senaste releaserna. Informationen bör göras tillgänglig i alla kanaler samtidigt.

En annan invändning mot pressrum är att journalister istället vill ha direkt tillgång till företagets representater. Självklart ska de få det. Men det hindrar inte att de dessutom kan behöva tillgång till material vid tidpunkter när företagets representanter inte är tillgängliga, till research före intervjun, eller för extra information efteråt. Många journalister jobbar dessutom på kvällar och helger. Och det är alltid bråttom.

Ett effektivt pressrum är halva vägen till framgång

Ibland ser man att pressreleaser kombineras med pressklipp på samma sida. De båda avdelningarna bör hållas isär. Journalisten vill veta företagets ståndpunkt, inte någon annans tolkning. Om man vill visa pressklippen så bör de ligga på en särskild sida, som då gärna får vara i anslutning till pressrummet.

Förutom information vill journalisterna dessutom ha en kontakt. Se till att det finns en riktig människa i andra änden; info@foretaget.se är inte särskilt förtroendeingivande. Journalisten måste kunna lita på att någon läser meddelandet under kontorstid. Av samma anledning bör man heller inte använda ett kontaktformulär.

Releaserna ska publiceras som text, inte PDF-filer. Den som skriver en artikel behöver kunna klippa ut information från löpande text, datablad och andra dokument. Man kan för all del lägga upp en PDF-fil också, men det är fel att tvinga journalisten att ladda ned PDF-filen innan det går att läsa den. Text ska självfallet inte heller ligga i bildfiler. Gör det enkelt för skribenten att ta del av materialet.

Dessutom behöver man ge tillgång till bilder av produkter, både under användning och som rena produktbilder. Porträttbilder av befattningshavare, av professionell kvalitet, behövs också, liksom logotyper med hög upplösning. I annat fall kommer användarna bara att ladda ned lågupplösta versioner från andra ställen på webbplatsen. Alla bilder bör finnas nedladdningsbara i både hög och låg upplösning.

Du kanske har hört talas om den långa svansen, the long tail. Den är synnerligen tillämplig på pressreleaser. På internet kan dina nyheter leva för evigt. Om det inte finns något särskilt skäl att ta bort gama pressreleaser, låt dem ligga kvar. Behåll originaldatum så att man kan se hur pass färska nyheterna är. Om du har bytt presskontakt, se till att de gamla pressreleaserna uppdateras med nya kontaktuppgifter.